Бамбук

 

Бамбукът е част от групата вечнозелени растения и произхожда от Южна и Източна Азия. Заради многофункционалното си приложение, производствения бранш му е дал името „Зеленото злато на природата“. Но освен в строителството, той заема изключително важно място и в кулинарията и козметичната индустрия.

Бамбукът е известен с това, че расте изключително бързо (понякога до 1.5 м/ден), което му позволява да създаде изключително пореста структура и отваря вратичката към нова употреба, този път във формата на бамбукови въглища.

Процесът на производството на активен въглен от бамбук започва с неговото отсичане (за щастие той достига отново пълна зрялост само за 5 години). След това той се оставя да се суши за няколко седмици преди да бъде бавно овгълен в пещ на температура от 1000°C чрез процес наречен пиролиза. Накратко, при отсъствието на кислород, целият органичен материал в бамбука бива изпепелен и крайният резултат е чист въглен от бамбук с милиони пори и отвори.

Именно в тези милиони пори и отвори, бамбукът привлича и задържа частиците от въздуха. Един грам активен въглен от бамбук има около 90 кв. м. повърхност! Това означава, че торбичката Monkey, никога не може да се усети като презаситена или мокра.

Друга основна характеристика на активния въглен от бамбук е йонният му заряд. Когато е „изпечен“ правилно, въгленът от бамбук има негативен йонен заряд, докато миризмите обикновенно са с позитивен. След като бъдат привлечени от отрицателния йонен заряд на бамбуковия въглен, позитивните частици на миризмите се трансформират в неутрални. Крайният резултат е елиминирането на миризмите.

За сравнение, обикновенните въглища, които се използват в камините, за разпалване на скарите и във филтрите, също могат да задържат частици от миризмите и влагата в себе си, но тъй като те не се създадени в стриктна пиролиза, те могат да абсорбират само пасивно, но не и активно.

Торбичките Monkey могат да се използват до 2 години! Активният въглен от бамбук задържа в себе си молекулите на миризмите и влагата чрез слаба химическа връзка, докато не бъдат поставени на директна слънчева светлина. UV лъчите освобождават тази химическа връзка и по този начин почистват порите на въглена. Понякога остават остатъци, които не успяват да се освободят. Именно тяхното натрупване постепенно намалява използваемата повърхност на въглена и се счита, че след около 2 години вече не е достатъчно ефективен.

След като свойствата на торбичката като пречиствател на възудха бъдат изчерпани можете да я разрежете и да я изсипете в пръста на някое цвете, или в градината си.  Богатият на минерали въглен позволява той да бъде използван като обогатител на почвата. Той е нетоксичен и напълно безопасен.

#BackToHomeOffice! Безплатна доставка + 30 дни срок за връщане! Виж общите условия.